top of page
Den 3 maj utsågs Cajsa Liljencrantz till Årets Female Technical Engineer 2023, en utmärkelse som delas ut till en kvinnlig ingenjörsstudent med potential att med hjälp av teknik lösa framtidens problem och utmaningar.
Female Technical Engineer drivs av rekryteringsföretaget CoGig och är ett utvecklingsprogram som riktar sig till kvinnliga ingenjörsstudenter med ambitionen att utmana dagens teknik. Syftet med programmet är att skapa en plattform för kvinnliga ingenjörsstudenter och företag att mötas, synliggöra kvinnliga ingenjörer som förebilder inom industrin samt att uppmuntra kvinnliga studenter att i framtiden inta roller inom teknik. Programmet fungerar även som en urvalsprocess för att utse årets Female Technical Engineer, som får ett självledarskapsprogram hos Nya Ledarskapet.
Den 3 maj utsågs Cajsa Liljencrantz till Årets Female Technical Engineer 2023. Cajsa studerar till högskoleingenjör inom maskinteknik med inriktning innovation och design på Kungliga Tekniska högskolan.
Female Technical Engineer samarbetar med några av Sveriges ledande företag som representerar flera olika områden inom den svenska industrin och som ser vikten av mångfald och jämställdhet. Årets partnerföretag är Atlas Copco, Boliden, Holmen, LKAB, Northvolt, Rejlers, Schneider Electric och Xylem.
"På Schneider Electric strävar vi efter att vara det mest inkluderande och omtänksamma företaget i världen, och vi är fast beslutna att omfamna detta varje dag genom att bädda in #Inclusion och #Care i våra processer och beteenden, och hålla oss själva ansvariga när vi gör det. Female Technical Engineer är ett av flera initiativ för att skapa ett ännu mer diversifierat företag. Genom samarbetet med CoGig har vi ökat kunskapen om vårt företag samt attraherat fantastiska framtida talanger till vår organisation. 2022 tog vi fem deltagare från Female Technical Engineer in i vårt Nordic Graduate Program samt ett par deltagare som har valt att göra sin masteruppsats med oss. Dessutom har vi haft flera samarbeten tillsammans med Cogig under året där öppna positioner har fyllts med kvinnliga talanger. Vi ser fram emot att förstärka och fortsätta vårt samarbete", säger Tavar Bolouri, HR VP Nordic Baltic zone på Schneider Electric.
"LKAB, Sveriges kanske hetaste bolag inom grön omställning står just nu inför en av vår tids största utmaningar. Vår transformation är extrem och den kräver världens skarpaste hjärnor och den behöver nya perspektiv. Vi deltar i Female Technical Engineer därför att vi ser att ni representerar just detta, nytänkande vetenskapsbaserade drivkrafter. Ni ingenjörer besitter kunskaper som är helt avgörande för att vi ska lyckas ta, inte bara vår industri, utan även hela samhället in i en ny hållbar och ekonomiskt stark tid", säger Roger Karlsson, avdelningschef inom Transformation.
"Genom programmet har vi fått chans att lära känna morgondagens ingenjörshjältar, engagerade och kompetenta med ett stort intresse för tekniken. Vi är övertygande om att en inkluderande och jämställd arbetsplats skapar kreativa team och lösningar. Vårt samarbete med Female Technical Engineer är ett viktigt steg på vår resa framåt", säger Sanna Selvehed, Project Manager Talent Experience på Rejlers.
"Boliden har varit med i detta program sedan det startades och vi tycker att det ger oss en fantastisk möjlighet att få träffa och inspireras av framtidens kvinnliga ingenjörer. Det ger oss också möjligheter att berätta mer om alla de möjligheter och utmaningar som finns hos oss, där avancerade tekniska lösningar, mångfald och metallernas betydelse för ett hållbart samhälle är i fokus", säger Martin Eman, Manager Employer Branding på Boliden.
"Northvolt har varit en stolt partner sedan programmets start, och flera av de vi fått knyta kontakt med genom Female Technical Engineer jobbar hos oss idag. Genom partnerskapet har vi fått inspirera och inspireras av framtidens ingenjörer, och vi hoppas att den inblick vi gett dem i batteriindustrin har peppat dem att vara med på resan mot ett mer hållbart samhälle", säger Daniela Maniaci, Cheif People Officer på Northvolt.
"Det är fjärde året som vi på Holmen är en del av Female Technical Engineer och som alltid har det varit fantastiskt givande att lära känna alla kunniga och engagerade deltagare. Genom att visa på alla möjligheter som finns inom vårt företag så hoppas vi bidra till att fler kvinnor söker sig till industrin och gärna inom den cirkulära skogsindustrin, här växer framtiden! Vi ser fram emot att följa deltagarnas framtida karriärer, gärna på Holmen!" säger Gunilla Rolander, HR-direktör på Holmen
Juryns motivering lyder:
Årets Female Technical Engineer är en person som under programmet visat stort engagemang och intresse för att lösa framtidens tekniska utmaningar. Hon har tagit sig an alla moment med stor nyfikenhet och visat att hon både är analytisk och kreativ i sitt sätt att hitta nya lösningar. I caset visade hon tydligt att hon besitter en bred teknisk kunskap som smittade av sig på gruppen och bidrog i högsta grad till att gruppen lyckades leverera en stark slutprodukt. Hon har även förmåga att lyssna in gruppen och vågar utmana där det behövs. Vi tror att den här personen har stor potential att bli framgångsrik i en teknisk specialistroll hos något av våra partnerföretag i framtiden.
Så här säger Cajsa Liljencrantz om sitt deltagande i programmet:
"Jag är så glad och tacksam över alla inspirerande människor jag har fått träffa genom det här programmet. Vilket härligt gäng! Tusen tack för den här möjligheten!"
ÅRETS DELTAGARE I FEMALE TECHNICAL ENGINEER 2023
Agnes Stjernberg, Jönköping högskola
Alexandra Simonsen, Chalmers tekniska högskola
Alvina Skogman, Umeå universitet
Anna Kristiansson, Kungliga Tekniska högskolan
Anna-Karin Kron, Uppsala universitet
Cajsa Liljencrantz, Kungliga Tekniska högskolan
Crystal Ho, Kungliga Tekniska högskolan
Elin Hiljemark, Chalmers tekniska högskola
Elin Willner, Linköpings universitet
Elvira Amolegbe, Linköpings universitet
Elvira Borg, Luleå tekniska universitet
Emma Hallman, Högskolan i Skövde
Emma Högsberg, Linköpings universitet
Erna Vidinlic, Linköpings universitet
Evelina Backeström, Umeå universitet
Evelina Strömdahl, Chalmers tekniska högskola
Fanny Enocksson, Kungliga Tekniska högskolan
Fanny Sjöstrand, Kungliga Tekniska högskolan
Frida Holzhausen, Chalmers tekniska högskola
Hanna Fransson, Umeå universitet
Ida Söderberg, Lunds tekniska högskola
Johanna Bro, Linköpings universitet
Linnea Lundvall, Luleå tekniska universitet
Lovisa Liljenberg, Linköpings universitet
Maria Ekdén, Kungliga Tekniska högskolan
Matilda Andersson, Linköpings universitet
Melina Åkesson, Chalmers tekniska högskola
Moa Eriksson, Luleå tekniska universitet
Prionty Sultana Khan, Mälardalens universitet
Rebecca Nygård, Linköpings universitet
Rita Tesfaldet Haile, Umeå universitet
Saga Backeström, Umeå universitet
Sahar Ansari, Kungliga Tekniska högskolan
Sara Avonds, Mälardalens universitet
Sofia Vinell, Linköpings universitet
Sofie Gårdestam, Kungliga Tekniska högskolan
Wilma Fager, Linköpings universitet
Yasmina Khadige, Kungliga Tekniska högskolan
MER INFORMATION
Emma Fredriksson, Program Manager på CoGig: emma.fredriksson@cogig.se
För mer information om programmet, besök: www.femaletechnicalengineer.se
OM COGIG
CoGig arbetar sedan 2013 med visionen att makten i näringslivet ska vara jämnt fördelad mellan kvinnor och män. Som People Partner erbjuder CoGig även nätverksbaserad rekrytering och utveckling inom employer branding via event och workshops. Kärnan i verksamheten är tre utvecklingsprogram för kvinnliga ingenjörsstudenter och ett växande nätverk. Vi är stolta över att samarbeta med flera av de mest inflytelserika företagen i Sverige för att omvandla vår vision till verklighet.
bottom of page