top of page

7 mars 2024

COGIG UTSER ÅRETS KVINNLIGA PIONJÄR INOM TECH

FEMALE TECH ENGINEER

Female Tech Engineer är ett talangprogram för kvinnliga och icke-binära ingenjörsstudenter och är en del av CoGigs årliga satsning för att främja mångfald och jämställdhet inom teknikbranschen. Den 6 mars blev Alexandra Nylander utsedd till årets Female Tech Engineer 2024, en utmärkelse som tilldelas en ingenjörsstudent som visat stark potential att påverka tech-industrin.

Female Tech Engineer är en del av CoGigs årliga satsning för att främja mångfald och jämställdhet inom tekniksektorn. Programmet fokuserar på kvinnliga och icke-binära ingenjörsstudenter med ambitioner att utveckla framtidens system och produkter inom tech. Genom programmet skapas en plattform där studenter och företag möts, kvinnliga ingenjörer lyfts som förebilder och studenterna uppmuntras att följa en framgångsrik karriär inom tech.

Alexandra Nylander som studerar Teknisk Design vid Chalmers tekniska högskola, blev utsedd till Årets Female Tech Engineer 2024. Priset tilldelas en ingenjörsstudent med exceptionell potential att påverka tech-industrin positivt. Alexandra har genom hela programmet visat nyfikenhet och engagemang för kreativ problemlösning med hjälp av tech för att möta samhällets olika utmaningar.

Juryns motivering:
”Årets Female Tech Engineer har utmärkt sig med sin passion för kreativ problemlösning med hjälp av tech. Hennes engagemang för samhällsutmaningar och hållbarhet, alltid med användarnas behov och perspektiv i fokus, står i centrum för hennes arbete. Hennes innovativa affärsidé mottog enhälligt beröm från juryn, vilket bekräftar hennes genomtänkta metod. Hon har inga problem att låta sin röst höras och stå upp för sina idéer, allt med egenskaper som lugn, tydlighet och professionalitet. Genom hela programmet har hennes nyfikenhet och engagemang varit framträdande. Hon har en utmärkt förståelse för kopplingen mellan tekniken, användaren och affären och vi är övertygade om att hon kommer att vara värdefull för våra partnerföretag i framtiden.”

Programmet har etablerat partnerskap med ledande företag i Sverige, vilket inkluderar Husqvarna Group, KPMG Sverige, Munters, Mycronic, Nasdaq, Northvolt, Senior Material och Nya Ledarskapet. Dessa företag stödjer programmet som en del av sitt engagemang för att främja mångfald och inkludering inom sina organisationer.

”Deltagande från Nasdaq är viktigt för att motivera och inspirera kvinnor att inte bara engagera sig inom teknologi, utan också att fortsätta att öka kvinnors representation för att skapa mer varierade och kreativa lösningar”, säger Mangla Sekhri, Senior Director, Global Technology European Markets- PMO, Data Services på Nasdaq.

"Att vara ledande inom innovation är Munters styrka, och detta kommer fortsätta vara avgörande för vår framgång. Vårt starka engagemang i Female Tech Engineer visar hur viktigt det är för oss att attrahera skickliga kvinnliga ingenjörer. Genom att främja kvinnor inom teknik driver vi inte bara innovationen framåt, utan också främjar vi en mer hållbar framtid för kommande generationer.", säger Pia Brantgärde Linder, President FoodTech på Munters.

En central del av programmet är utnämningen av Årets Female Tech Engineer, som belönas med ett skräddarsytt självledarskapsprogram i samarbete med Anna Landegren från Nya Ledarskapet.

Alexandra Nylander, Årets Female Tech Engineer 2024, delar sina erfarenheter:
”Hela utmärkelsen blir på något sätt en bekräftelse att man kan vara med och förändra, ha en impact och vara en tech pioneer. Det var varit ett helt faktiskt program - både att träffa företag och alla deltagare. Att få träffa alla andra deltagare och diskutera olika frågor är något som jag verkligen har värdesatt.”

Programmet inkluderade också framstående deltagare från olika Universitet och högskolor i Sverige. Dessa talangfulla studenter har genomgått en intensiv och inspirerande resa under programmet.

Årets deltagare i Female Tech Engineer:
Adina Johansson Stark, Uppsala universitet
Aishwarya Gupta, Uppsala universitet
Alexandra Nylander, Chalmers tekniska högskola
Angelica Engström, Kungliga Tekniska högskolan
Aurora Veldhuis, Chalmers tekniska högskola
Bianca Widstam, Lunds tekniska högskola
Chanjuan Meng, Kungliga Tekniska högskolan
Ebba Löwgren, Uppsala universitet
Elin Berthag, Chalmers tekniska högskola
Emelie Rooth, Linköpings universitet
Emma Hagrot, Kungliga Tekniska högskolan
Farah Rammal, Kungliga Tekniska högskolan
Filippa Grelz, Umeå universitet
Frida Persson, Linköpings universitet
Gizem Yilmaz, Jönköping University
Hanna Malmvall, Uppsala universitet
Hanna Wall, Luleå tekniska universitet
Hao Hu, Chalmers tekniska högskola
Julia Schreiber, Linköpings universitet
Karthika Satheesh, Kungliga Tekniska högskolan
Kinza Jamil, Luleå tekniska universitet
Kwizera Ishimwe Leontine, Mälardalens högskola
Lana Sirwan Abdulla, Luleå tekniska universitet
Liselotte Schulz, Kungliga Tekniska högskolan
Louisa Reck, Chalmers tekniska högskola
Louise Andersson, Linköpings universitet
Melissa Julsing, Kungliga Tekniska högskolan
Moa Hjorth, Umeå universitet
Nicole Adamah, Chalmers tekniska högskola
Olivia Harlin, Umeå universitet
Prachi Shah, Uppsala universitet
Priscila Mayte Mendoza Gutiérrez, Kungliga Tekniska högskolan
Rebecka Johnsson, Umeå universitet
Rosamelia Carioni Porras, Kungliga Tekniska högskolan
Sirada Kaewchino, Chalmers tekniska högskola
Stina Fredriksson, Uppsala universitet
Tove Svanlund, Chalmers tekniska högskola
Wilma Andersson, Umeå universitet
Xiaoyan Shan, Chalmers tekniska högskola

MER INFORMATION
Emma Fredriksson Programansvarig, CoGig
E-post: emma.fredriksson@cogig.se Telefon: 073-944 81 73
Ansökningsperiod för Female Tech Engineer 2025 öppnar i november 2024. För mer information om programmet, besök www.femaletechengineer.se
bottom of page